BOOZE PARTY: THE ROCKERS - VA

Artiest info
Website
facebook
 

De ‘drooglegging’ is de periode toen in Amerika van 1920 tot 1933 een algemeen verbod werd uitgevaardigd om de productie, de import, het transport en de verkoop van alcoholische dranken bij wet aan banden te leggen. Dit initiatief kwam vooral uit protestantse hoek en had als doel de strijd aan te binden met het aanzwellende alcoholisme, politieke corruptie en familiaal geweld veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik in een gezin. De Democratische en Republikeinse politici keurden die nationale constitutionele wet beiden goed op 16 januari 1919 en vaardigden hem uit als ‘Eighteenth Amendment To The United States Constitution’.

Die ‘drooglegging’ werd dit jaar net 90 jaar geleden beëindigd, voornamelijk omwille van de niet- hanteerbaarheid van die betuttelende wet en de hele industrie die rond alcoholproductie en -consumptie op illegale wijze werd ontwikkeld. De om zijn volumineuze alcoholverbruik bekende muziekwereld heeft in de jaren na 1933 veelvuldig liedjes over ‘booze’ oftewel alcohol geschreven en gezongen, soms ernstige nummers maar heel vaak ook grappige en met het verbod spottende songs.

Het retrolabel ‘Atomicat Records’ heeft nu dertig van die liedjes verzameld op het album “Booze Party: The Rockers”. De bedoeling van deze plaat is om met zijn allen de 90 jaar lange vrijheid te vieren om te drinken wat we willen, alcohol of niet. Ze willen dat doen met deze in rock’n’roll-stijl gebrachte songs door vetkuiven die in de jaren ’50 en ’60 van vorige eeuw met hun swingende dansnummers voor het nodige entertainment op de radio zorgden.

Enkele bekende namen van artiesten op deze verzamelaar zijn rocklegende Carl Perkins die het nummer “Dixie Fried” hier op de eerste video zingt en de instrumentale gitaargroep ‘The Champs’ die hun “Tequila Twist” op de tweede video komen spelen. Ook de namen van Gene Vincent en Gene Simmons doen bij sommige muziekliefhebbers misschien nog een belletje rinkelen. Zoals wel vaker het geval is bij de verzamelplaten van ‘Atomicat Records’ zijn de meeste van de dertig nummers op de plaat nobele onbekende liedjes, wat echter niet betekent dat ze niet de moeite van het beluisteren waard zijn, integendeel zelfs.

(valsam)